Тя помага в създаването на новия живот. Тя го посреща

...
 Тя помага в създаването на новия живот. Тя го посреща
Коментари Харесай

Когато мечтата за бебе е по-силна от всичко, но репродуктивните проблеми са налице

 

Тя оказва помощ в основаването на новия живот. Тя го посреща и тръпне за първата му глътка въздух – такава е ориста й. Благодарение на нейните старания стотици фамилии са прегърнали своето мечтано бебе.

В  " Жените на България " ви срещаме с доцент Мария Юнакова, акушер-гинеколог и репродуктивен експерт. Тя дава вяра на доста дами да осъществен своя най-вълнуващ и прочувствен момент.

А какво пази за себе си?

„ Удовлетворението от чудото на живота “ , споделя с усмивка тя.

Няма жена, която потегля сама по пътя на репродуктивната медицина. Тези дами са герои, прекарали часове в проучвания, упования, операции, мъчителни от време на време, разочарования.

Връзката сред нея и синът й Борил е повече от мощна и същинска

Доц. Юнакова е до тях през целия им дълъг и сложен път. Тя знае персоналните им истории, те пък са й доверили фантазията да бъдат майки.

Питаме я каква е било нейното съкровено предпочитание и дали репродуктивната медицина е такова. Оказва се, че до 16-годишна възраст даже не е имала визия какво ще работи в бъдеще.

Габи признава, че има уроци, които към момента не е научила

„ Решението да бъдеш лекар не можеш да го вземеш осъзнато, когато си дете. Човек би трябвало да има повече опит. Бях виновна и дисциплинирана, което повлия на избора ми “, спомня си доцент Юнакова, макар че още тогава е знаела, че специалността е тежка.

Тежестта идва значително от орисите, с които се сблъсква един лекар всеки ден. А той на първо място е човек – има своите моменти, прекарвания и страсти.

Доц. Юнакова споделя, че не позволява те да вземат връх.

„ Ние, медиците, не можем да си позволим да бъдем водени от усеща или да реагираме импулсивно. Преценяваме всеки случай и знаем по кое време има мотив за терзания. Опитът ни разрешава да бъдем по-хладнокръвни “, споделя експертът.

Някога тя мечтае да стане актриса, през днешния ден е знак на вяра за хиляди онкоболни у нас

Мария е такава от дете – доверява се повече на разсъдъка в сравнение с страстите, което не значи, че не преживява историите на пациентите по своя си метод.

Споделя също, че постоянно е била виновна и може би качествата й предопределят значително професионалната й реализация. Тя е приключила Природо-математическа гимназия с профил „ Биология “, само че също по този начин е учила в Спортното учебно заведение в Стара Загора.

Тя заяви радостната вест, че ще става майка година откакто претърпя импровизиран аборт

„ Спортът учи на дисциплинираност и откакто не съумях да реализира резултатите, които целях, взех решение да се насоча към това, в което съм мощна – ученето “ , споделя доцент Юнакова.

Жените са доста по-агресивни и жестоки в играта си, а също така са и задоволително красиви във всяка една дисциплинираност

Днес Мария, която е упражнявала плуване, се гмурка самоуверено във водите на…медицината. Човекът, който застава компактно зад нея, е проф. Атанас Щерев, прочут като „ бащата на инвитрото “ в България. Тя го среща като студентка в трети курс и до през днешния ден той е главен наставник за нея. 

„ Общуването с проф. Щерев през всичките години ме е построило и като човек, не просто като доктор. Самият той е перфекционист и ме е научил да се модернизирам “, споделя доцент Юнакова, която надгражда практиката си с участия в интернационалните научни конгреси и конференции, с цел да бъде осведомена с всички новости в сферата й.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР